Бъчварова откри Националното съвещание на ръководния състав на МВР

Бъчварова откри Националното съвещание на ръководния състав на МВР
Източник: sosnovini.bg
A A+ A++ A

 

В последните месеци МВР работи много добре и все повече хора разбират какво и защо правим, бе общата оценка, която вътрешният министър Румяна Бъчварова даде за дейността на структурите във ведомството. Тя отбеляза, че предизвикателствата пред МВР са големи, средата за сигурност е усложнена, често работата на вътрешното ведомство се политизира, но всичко това трябва да носи професионална удовлетвореност, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде БГНЕС.

Тази оценка е на базата и на конкретни числа – с 9.9% по-малко регистрирани престъпления, с 8.8 пункта по-висока разкриваемост, с 14.8 % по-малко грабежи – данни от края на месеца, 17.8% – по-малко кражби, 17.7% – по-малко кражби на МПС. От изредената поредица най-обнадеждаващи са резултатите по противодействие на противозаконното отнемане на МПС. Бъчварова открои усилията на служителите от СДВР, ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Перник.

„Безспорната перспектива в интегрирания подход даде основание за изграждането на подобен център в Студентски град, планират се и такива в зимните ни курорти”, заяви вътрешният министър. Тя припомни и усилията, вложени в създаването на Центъра за борба с нелегалната миграция, в който бяха включени и служители на ДАНС. Това бе подходът, който ръководството на МВР предприе и по противодействие на битовата престъпност. Ангажирането на всички институции на местно ниво, активирането на междуведомствените комисии е целта, инициирана от МВР, както и шанс за утвърждаване на авторитета на ведомството.

Вътрешният министър даде висока оценка на работата на служителите в ГДБОП – там работят професионалисти, а техните действия вече дават реални резултати. Като друго основно направление в работата на МВР Бъчварова открои противодействието на корупцията. Цифрите показват много добри резултати /на 130 % увеличение на досъдебните производства по тази линия и на почти 100 % увеличение на завършилите с обвинение/, но това са данни от почти нулева база, от която министерството е тръгнало. Това бе поводът и за категоричната позиция, че по отношение на корупционни практики в МВР няма да се правят никакви компромиси.

Бъчварова постави акцент и върху превенцията, която е задължителна в спектъра от дейности на министерството. Тя сподели намерението за създаване на специално звено, което да разработва политики и методи за превенция.

Противодействието на миграционния натиск бе друг основен фокус, засегнат от вътрешния министър. Наред с усилията на ГД „Гранична полиция“ се нарежда и все по-осезаемо се включва и работата на полицията вътре в страната. Тя подчерта, че полаганите от страната ни усилия се оценяват от нашите партньори, мултиплицират се предприетите от нас стъпки за включване и на армейски сили в помощ на охрана на границата, осъществява се интензивен контакт между вътрешните министри на съседните държави. В добра и полезна практика се превръщат и провежданите на територията учения, които дават възможност за оценка на проблемите и отстраняването им тогава, когато тези грешки няма да бъдат фатални при реална ситуация. 

#МВР #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"