Икономиката на Германия ще забави ход през 2-рото полугодие

Икономиката на Германия ще забави ход през 2-рото полугодие
Източник: РАН-Р ЕООД
A A+ A++ A

През втората половина на годината германската икономика ще загуби част от добрия възходящ импулс, регистриран през първите шест месеца, тъй като експортните перспективи са по-малко обещаващи на фона на растящите геополитически рискове, прогнозира германското икономическо министерство.

В редовен месечен доклад на министерството се казва, че икономическият подем на германската икономика е стабилен, но растежът вероятно ще се забави в известна степен през втората половина на годината след силната експанзия през първата ѝ половина.

В доклада се посочва, че редица външни рискове помрачават външнотърговската перспектива на Германия, включително несигурността относно резултатите от предстоящите преговори между Великобритания и останалите 27 страни - членки на Европейския съюз около бъдещите им отношения след Brexit, въпреки че не се очаква тази несигурност да предизвика шок за икономиката на Германия.

Министерството отново отбеляза, че вътрешното търсене (потребление) се очаква да продължи да захранва растежа на най-голямата европейска икономика. Икономическото министерство добави, че нарастващата заетост, по-високите реални заплати и слабата инфлация повишават покупателната способност на потребителите.

В същото време се очаква строителството да отбележи отскок през следващите месеци след относително слабото му представяне през август, давайки допълнителен тласък на германската икономика през втората половина на годината.

През миналата седмица правителството повиши прогнозата си за растежа на БВП на Германия през 2016 година до 1,8% от 1,7% преди това, което би представлявало най-солиден темп на експанзия от пет години насам. Водещите немски икономически институти дори прогнозираха още по-солиден икономически растеж от 1,9 на сто.

За следващата година властите в Берлин очакват обаче забавяне на растежа до 1,4% с оглед на застой във външното търсене. Но като се вземе предвид броят на работните дни, икономическото охлаждане през 2017 година се очаква да бъде доста по-сдържано до 1,6 на сто.

#БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"