Йотов: Доказателствата по делото за тероризъм на тримата сирийци са крайно недостатъчни

Йотов: Доказателствата по делото за тероризъм на тримата сирийци са крайно недостатъчни
Източник: Новини.бг
A A+ A++ A

 

Тепърва бяха внесени нови доказателства от прокуратурата, което означава, че на този етап явно тези доказателства са крайно недостатъчни, както и ние твърдяхме в началото на делото. Не знам докога ще се опитват да събират нови доказателства. Това заяви Володя Йотов, адвокат на един от подсъдимите сирийци, обвинени в тероризъм, предаде БГНЕС.

На днешното заседание на Спецсъда по делото срещу трима сирийци беше разпитан единствено представител на ДАНС. Адвокат Йотов определи неговите показания като необективни. Върху обвиняемите, когато са били задържани на границата е било упражнено насилие. Това стана ясно от свидетелските показания на един от задържаните -Абдулхамид Алмохаммад.

“Това, че върху подсъдимите е упражнено насилие е изненадващо за публиката, но не и за нас. По принцип така се прави по едно дело, по което доказателствата са доста хлабави на досъдебното производство. Те просто продължават, както разбрахте, да събират доказателства и в килията”, обясни и адвокат Людмил Рангелов.

В рамките на заседанието стана ясно, че са били открити и пет мобилни телефона в килията на подсъдимите. Йотов заяви, че не се знае на кого са телефоните, по интересното, според него, е как тези телефони са попаднали там, а прокуратурата не разглежда този въпрос. Има още един защитен свидетел, за който всички адвокати на подсъдимите поискаха да се обяви, защото почти всички знаят кое е това лице и вече разполагат с неговите лични данни и снимка, която са представили на Йотов. Става дума за т.нар. камерен агент - човек, който е вкаран в килията при тях с цел да получи повече информация.

В телефоните на сирийците са намерени техни снимки, на които те са въоръжени, както и пропагандни материали на Ислямска държава. Стана ясно, че едно от момчетата е участвало в боеве на ИД, докато е било още 15-годишно, както и че младежите са имали много пари - американски долари, които са били на Ислямска държава. В телефоните им, освен това има и водена кореспонденция в Wats up, от която става ясно, че те имат намерение да се прибират в Сирия.

Според адвокат Рангелов тези телефони се дават с лекота, за да може да се проведе някакъв разговор, който да бъде после използван, ако подсъдимите са достатъчно неблагоразумни. След показанията, които даде моят клиент днес и след очната ставка със служителя на ДАНС, много се надявам, че това няма рязко да влоши отношението към него в затвора с всичко, което казва, обясни Рангелов.

Рангелов поиска в хода на делото свидетелските показания на служителя на ДАНС да бъдат изслушани след като бъде изслушан източникът на информация, който той възпроизвежда сега. Според него заради побоя “разбирате, че човек в това състояние може да даде всякаква информация”. Абдулхамид Алмоххамад разказа пред съда, че е бил удрян от двама души, които са го разпитвали, а служителят на ДАНС е давал разпореждания - не го е удрял, а през цялото време си е водил записки.

Рангелов заяви също, че заявителят, т.е. човекът, който се свързва с ДАНС, е таен свидетел по делото, чиято самоличност адвокатите искат да се разкрие, за да могат свободно да го разпитат. Този заявител е и източникът на информация на служителя на ДАНС, който в рамките на свидетелските показания, които даваше се опираше на записките си, които съдът му позволи да използва.

В рамките на днешното заседание беше направена и очна ставка между свидетелят на ДАНС и Алмоххамад. Ако действително по този начин се изтръгват показания на днешно време смятам, че това е абсолютно недопустимо и тези показания няма да се имат предвид, при оформянето на съдийското убеждение, заяви адвокат Йотов.

Той каза също, че сирийските младежи са отивали при болните си майки, които се намирали в болница в Турция. Като това обяснение те са дали и при разпита си от служителите на ДАНС. Според него информацията защо са отивали в Турция не била важна за делото.

Прокурорът по делото поиска да се разбере какъв е мотивът на момчетата да влязат в Турция. Освен това бе поискано и да се направи съдебно-техническа експертиза на телефоните на задържаните, които са били намерени вчера в килията им и да се извлече съдържанието им.

Според съдията по делото може да се направи въпросната експертиза на телефоните и след това да се установи кой телефон на кого е принадлежал. Адвокатите се противопоставиха и срещу свидетелските показания на служителя на ДАНС като мотивите им бяха, че няма как този служител да не е пристрастен по изхода на делото и така се нарушава принципа на обективната истина.

Самият свидетел от ДАНС разказа, че е бил потърсен от мъж, с когото се свързал друг мъж - Махмуд от Германия. Махмуд е поискал помощ за издаване на електронни визи за Турция за трима младежи, които се намират в Гърция и не са били пуснати в Турция. Момчетата пристигат у нас и с автобус стигат до София, където остават да нощуват в хотел в кв. “Надежда”. Младежите са предплатили за две нощувки в хотела, но остават само една нощ. Едно от момчетата, които са се придвижвали с бежански документи от Германия обаче изтегля пари от Western Union със сирийски паспорт и това усъмнява придружителя им, който след това подава сигнала в ДАНС.

Тримата сирийци нямат логично обяснение, защо отиват в Турция. Версиите и на тримата са се различавали, а това продължава и докато текат разпитите им. На 9 февруари младежите е трябвало да се срещнат със служител от Турското посолство, който да им помогне да стигнат до Турция. В същото време свидетелят от ДАНС е бил информиран от свой колега, че трима души с това описание се интересуват къде са автогарата и ж.п. гарата, а по-късно тримата са били и задържани на българо-турската граница. 

#Спецсъда #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »