Борисов: Заради бомбандировките в Сирия трябва да има санкции срещу Русия

Борисов: Заради бомбандировките в Сирия трябва да има санкции срещу Русия
Източник: Таралеж
A A+ A++ A

„Това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекратено. По-важно от всичко е човешкият живот. Заради руските атаки в Сирия сега съм „за” санкциите срещу Москва”. Това каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, предаде Нова тв.

Според министър-председателя „няма оправдание за бомбардировките на болници, училища и жилищни сгради” в размирната страна.

„Къде да се върнат всички тези хора (бел.ред. бежанците от Сирия), когато всичко е срутено?”, риторично запита Борисов. Той подчерта, че санкциите срещу Русия вредят на бизнеса и икономиката, но действията на Москва в Сирия пък противоречали на ценностите, които ЕС изповядва.

„Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите и ние ще ги защитим докрай”, допълни Борисов.

Той коментира и предстоящия президентски вот у нас. „Сериозните партии издигнаха свои кандидати, с изключение на БСП. Те просто отидоха в армията, АБВ им посочиха кого да изберат и те издигнаха един военен. Тази позиция обаче не е честна. А по време на мандата на Орешарски всички те подкрепяха него, ставаха му на крака и го аплодираха в пленарната зала”, каза премиерът.

На въпрос на журналист от Би Би Си за българската позиция по въпроса за Brexit, Борисов заяви, че на вечерята на евролидерите в четвъртък вечер ще каже на британския си колега Тереза Мей: „Добре дошли сте отново в ЕС, ще ви приемем с отворени обятия”.

#Бойко Борисов #Алепо #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"