Несигурно начало на мира в Йемен. Враждуващите се обвиненяват за нарушаване на споразумението

Несигурно начало на мира в Йемен. Враждуващите се обвиненяват за нарушаване на споразумението
Източник: Haaretz
A A+ A++ A

Първият ден на споразумението за прекратяване на огъня в Йемен се оказа несигурен. Враждуващите страни си отправят обвинения за нарушаване на споразумението, както се случваше и при предишни паузи, предаде БНР.

Специалният пратеник на ООН за Йемен Исмаил Улд Шейх Ахмед обяви 72-часово прекратяване на военните действия между враждуващите страни в Йемен, което започна преди полунощ в сряда. То трябва да послужи за тласък към слагането на край на 18-месечните битки в арабската държава. ООН обяви, че този период може да се удължи.

Според пратеника на ООН, сделката апелира за свободен и безпрепятствен достъп за хуманитарните работници, които да доставят припаси до всички части на Йемен.

Само часове след влизането в сила на споразумението враждуващите страни  - военните групи на шиитските хути и сили, лоялни на президента на Йемен Абд Рабу Мансур Хади, подкрепяни от коалицията, водена от Саудитска Арабия, започваха да си отправят обвинения за нарушаването на примирието.

Въпреки че въздушните удари са спрени, военни самолети на коалицията все още кръжат над столицата. В много части на страната се споменава за спорадични боеве.

"Бяхме ясни от самото начало, че не желаем временно прекратяване на огъня по хуманитарни причини, а пълно прекратяване на огъня и прекратяване на военните действия в Йемен. Но т.нар. примирие беше нарушено само минути, след като влезе в сила. Точно след полунощ военни самолети на коалицията започнаха да нарушават сделката като летяха в нашето въздушно пространство и разузнаваха. Това ставаше в почти всички наши полесражения", каза говорител на групата на хутите и силите, лоялни на прогонения президент Али Абдула Салех, които сформираха съюз против администрацията на Хади.

"Ние, като правителствени сили, винаги сме спазвали споразумението за прекратяване на огъня. Но нашият враг - хутите и техните съюзници, нарушават сделката като ни атакуват в много райони, включително пункта на 35-а бригада", коментира Хашед Ауни, висш командир на 35-а въоръжена бригада на йеменската армия.

В Йемен има война откакто хутските бунтовници и съюзнически сили, лоялни на Салех, опустошиха Сана през септември 2014-а. Саудитска Арабия и съюзниците й от Арабския залив са въвлечени във войната от март 2015-а на страната на международно признатото йеменско правителство срещу групата на хутите.

Няколко предишни споразумения за прекратяване на огъня се провалиха в опита си да сложат край на конфликта, но спомогнаха за намаляване на сблъсъците. Жертвите на войната до момента са хиляди.

ООН призовава за политическо решение на кризата. Джейми Макголдрик, координатор по хуманитарните въпроси на ООН за Йемен, заяви, че 72-часовото примирие е добре дошла първа стъпка, но призова за дълготраен мир и достъп на хуманитарните служби, включително отварянето на международното летище в Сана и пристанището Ходейда. "Надяваме се прекратяването на военните действия да доведе до мирни преговори, които да доведат до политическо решение, което е единственото решение, от което се нуждае Йемен".

#Йемен #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"