До месец съдът в Пловдив ще се произнесе по делото "Кари"

До месец съдът в Пловдив ще се произнесе по делото "Кари"
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

 

"Възможно ли е законът да е толкова несправедлив? Възстановени са щетите по изграждането на разрушената спирка, а се отказват пари за лечение на невинно пострадалото момиче?", запита апелативният прокурор Росен Димов, който подкрепи искането на главния прокурор Сотир Цацаров делото за гръцкия студент да бъде върнато за преразглеждане, предаде БГНЕС.

До един месец Апелативен съд Пловдив ще се произнесе, а днес изслуша пледоариите на прокурора и защитника на Христос Боскос- адвокат Генчо Димов.

Катастрофата стана на 14 май 1914 година посред бял ден. Движейки се с 98 км в час в града, гръцкият студент е засечен от пловдивчанина Васил Калев, който извършвал точно в този момент неразрешена маневра. За да избегне челен удар, студентът насочва колата към автобусната спирка, където в момента е 16 годишната Катерина Матеева.

Момичето оцеля като по чудо, но последваха редица операции, в момента отново има проблеми и ще претърпи и нови интервенции. Делото се гледа на две инстанции в Пловдив, втората - Окръжен съд, като призна двамата обвиняеми за виновни, но ги освободи от наказателна отговорност и им наложи административни глоби. На първа инстанция бе прието искането да се заплати на семейството на пострадалото момиче сумата от 12 500 лв. възстановяване на средства за лечение, но на втора съдът отмени това решение, позовавайки се на чл. 78 ал. 1 от Наказателния кодекс. Последваха граждански протести. Главният прокурор върна делото с искане за ново разглеждане.

Според апелативния прокурор Росен Димов, случаят е един от многото, свързани с пътнотранспортни произшествия, с които в момента се сблъсква правосъдието и справедливостта е нарушена. Текстът на Наказателния кодекс е приет през 1986 година и гласи, че пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност, когато за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго - по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години. Или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо.

Освобождаването от наказателна отговорност е възможно и когато деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел, както и когато причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. Казано с прости думи, по този член от закона става възможно жертвите на пътнотранспортни произшествия да не бъдат подпомогнати при възстановяването си- това може да стане, ако те заведат нови граждански дела, което отнема време и средства.

Решението на казуса може да повлияе на съдебната практика, вярват от прокуратурата. Според защитника на Боскос, внушението на главния прокурор е, че законодателят е вложил в този текст повече, отколкото личи наглед. След месец решението ще стане ясно. 

#Сотир Цацаров #Христос Боскос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"