Ципрас призова европейските си партньори да вземат мерки за уреждане на гръцкия дълг

Ципрас призова европейските си партньори да вземат мерки за уреждане на гръцкия дълг
Източник: Светът днес
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова европейските си партньори да се заемат с незабавно уреждане на държавния дълг на Гърция. Според него това трябва да стане въз основа на ангажиментите, поети от тях, тъй като по думите му това е единственият начин да успее реализацията на гръцката спасителна програма и да няма нови сътресения в ЕС, предаде БНТ.

Призивът е бил отправен на започналата днес в гръцкия курорт Враврона двудневна евросредиземноморска среща. 
Във връзка с дълга на Гърция Ципрас поиска от европейските партньори на страната да вземат конкретни мерки до края на тази година.

Мерките за дълга трябва да са такива, че да отправят силно послание до международната общност и да бъдат в съответствие с условията, поставени от президента на ЕЦБ Марио Драги за присъединяването на Гърция към програма за количествени облекчения, каза Ципрас и добави, че само така Гърция ще може да изпълни програмата си и да излезе на международните пазари, а икономиката й да постигне целите за растеж през 2017 г.

По данни, огласени днес от Европейската статистическа служба (ЕВРОСТАТ), Гърция продължава да е страната с най-висок дълг в ЕС, като за второто тримесечие на годината размерът му е възлязъл на 179, 2 на сто от БВП на страната. Според ЕВРОСТАТ гръцкият дълг е скочил до 315,290 млрд. евро от 301,266 млрд. евро, колкото е бил в края на второто тримесечие на миналата година.

#Алексис Ципрас #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници