Правителството одобри 7.2 млн. лв. за държавните болници

Правителството одобри 7.2 млн. лв. за държавните болници
Източник: RadioVox
A A+ A++ A

 

В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов подкани министрите да приемат първо проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджет на МЗ за 2016 г. „Одобряваме допълнителни разходи в размер на 7 млн. и 200 хил. лв. по бюджета на МЗ за 2016 г. за държавни лечебни заведения за болнична помощ, предаде БГНЕС.

За „Пирогов” за строително-ремонти дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на Детска клиника – 2 млн. лв. В клиниката са отвратителни условията, да се направи спешен ремонт плюс апаратура, за да може да пази Боже, когато отиде дете там да е така както трябва. Разчитам, че ще го направите да е кукличка”, каза Борисов.

За болницата в Смолян „Д-р Б. Шукеров” за закупуване на ангиограф се отпуска1 млн. лв. За болницата в Търговище също 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф. За болницата в Ловеч – „Проф. П. Стоянов”, за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност – 1, 1 млн. лв. 260 000 лв. за „Св. Анна”, Варна, за основен ремонт на Хирургичен и Терапевтичен блок за закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за Неонатология и Родилно отделение.

За „Св. Иван Рилски”, Разград – 200 000 лв. за закупуване на лапароскопско оборудване и 5 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност. За ИСУЛ – 400 000 лв. за строително-ремонтни дейности за Детска УНГ-клиника. От 30-40 години директорът каза, че детското отделение не е пипано, вметна премиерът.

За „Св. Екатерина” за закупуване на 2 броя апарати „изкуствено сърце” – 400 000 лв. За „Д-р Тота Венкова”, Габрово за строително – ремонтни дейности за Детско отделение и 10 апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност – 500 000 лв. За болницата в Стара Загора „Проф. д-р Стоян Киркович” – 150 000 лв. за закупуване на микроскоп за Клиника по неврохирургия за извършване на микроневрохирургични операции. За болницата за Шумен за закупуване на животоспасяваща апаратура за реанимация, Хирургично отделение и Вътрешно отделение – 190 000 лв., съобщи още Борисов.

От своя страна здравният министър Петър Москов заяви, че детското отделение в „Пирогов” е „язва”, която стояла така 40 години. „Това, което направихме в началото на мандата, беше да осигурим средства за операционните на детското. С тези допълнителни пари значи финализиране на целия строеж и модерно оборудване на цялото детско отделение”, каза Москов.

Той даде и подробни обяснения по отделно за останалите болници. „Слушах сутринта по радиото, че се давали нови пари предизборно, да отидат при тези две деца, на 18 и 17 години, защото, ако другото е инвестиция в бъдещето, това, което правителството решава днес, с тази 2 апарата днес спасяваме 2 човешки живота на 17 и 18 години. Иска ли някой да каже, че това е предизборна инвестиция? „ запита Москов и добави – „Да го каже на тези хора, да го каже на хирурзите, майките и бащите на тези деца”.

„Основните част от инвестициите са насочени към майчино и детско здравеопазване, което е част от основните приоритети на правителството в сферата на здравеопазването. Това наистина са едни от най-смислените инвестиции, които правим, въобще. Когато се говори за избори, предизборност, кой какви ходове прави, отговорът трябва да го получите не от МС и политиците, а от ръководството на болниците и работещите там. Те да кажат дали в ежедневието или двете деца ги интересува кога а изборите или държавата да гарантира нормалното функциониране на болниците. Някои хората казват, че виждат проблемите от самолет, а аз благодаря на всички вас, че ходим по земята и виждаме реалните проблеми”, убеден е здравният министър.

#Бойко Борисов #МЗ #Петър Москов #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"