Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат текстовете по СЕТА

Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат текстовете по СЕТА
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A
Преговарящите екипи на Валония и ЕС обсъждат новите текстове, поискани от белгийската провинция по търговското споразумение с Канада, предаде БНР.
 
По-рано регионалните власти на Валония поставиха конкретен списък с условия, за да подкрепят приемането на споразумението. Сред исканията са предпазна клауза на едностранно оттегляне от договора, улесняване достъпа на малките фирми до международния арбитраж, който да се превърне в обществена институция за търговски спорове, и др. 

Никой няма да промени факта, че ЕС все още е съюз от държави, а не от институции, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Опасенията срещу частните арбитражи в момента се обсъждат и обясняват. Вярвам, че след днешните разговори в Белгия климатът и ситуацията около СЕТА и може би около бъдещите търговски споразумения ще се променят за добро".

За утре все още остава насрочена среща на високо равнище ЕС-Канада в Брюксел, без да е известно дали на нея канадският премиер Джъстин Трюдо ще подпише споразумението за свободна търговия с ЕС.

#Валония #ЕС #СЕТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »