Иванов: Намаляването на дълга към Русия е добра новина

Иванов: Намаляването на дълга към Русия е добра новина
Източник: БНР
A A+ A++ A

Намаляването на задълженията към руската страна с около 90 милиона лева е добра новина и не може да се тълкува другояче, каза енергийният експерт Антон Иванов в коментар на авансовото плащане по българския дълг към Русия за оборудването на АЕЦ „Белене“, предприето от НЕК, предаде БНР.  

Годишният оборот на НЕК възлиза на милиарди левове, така че 5 милиона евро е сума, която би могла да бъде заделена от текущия баланс на компанията, допълни Иванов.

Дори ако по чисто административни причини становището на Европейската комисия не е финализирано до 15 декември, не е невъзможно действие българската страна да предприеме плащането, тъй като изгодата за страната ни налага да разгледаме и този вариант, стана ясно от думите на Антон Иванов.

Той обърна внимание върху решението поддържането и съхранението на двата реактора да остане руски ангажимент, като подчерта, че трябва да бъде много добре аргументирано защо на руската страна се дава тази възможност. Има вероятност това оборудване да престои много дълго време там и да се натрупат разходи, изтъкна Иванов и припомни, че страната ни има опит в съхраняването на подобно оборудване на българска площадка.

#Антон Иванов #НЕК #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »