София домакинства на международна конференция за културното наследство на Балканите

София домакинства на международна конференция за културното наследство на Балканите
Източник: www.rotarydistrict2482.org
A A+ A++ A

 

Международна конференция „Нематериалното културно наследство на Балканите - правителственият и неправителственият сектор, обединени в опазването на „живите корени“ на Европа“, ще се проведе на 24-25 ноември 2016 г., в МВнР, зала „Антарктида“, предаде БГНЕС.

Конференцията се организира от Клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи София, с подкрепата на Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, и е под патронажа на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО и на Европейската федерация на клубовете, центровете и асоциациите ЮНЕСКО (EFUCA). С конференцията се отбелязват 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 60-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО. Събитието е включено в Плана за дейност на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Официалното откриване на конференцията ще бъде в 14.00 часа на 24 ноември с приветствия на представители на български и международни институции, между които: Министерството на културата, Българската академия на науките, Европейската и световната федерации на клубовете, асоциациите и центровете ЮНЕСКО, Националната комисия за ЮНЕСКО и др. Гостите ще бъдат приветствани с изпълнение на фолклорен състав “Бистришки баби”.

През 2003 година Генералната конференция на ЮНЕСКО прие Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, с която се фокусира вниманието върху опазването на уникалните „живи корени“ на човечеството в областта на устни традиции и форми на изразяване; художествено-изпълнителско изкуство; социални обичаи, обреди и празненства; знания и обичаи, отнасящи се до природата и вселената и знания и умения, свързани с традиционните занаяти.

България винаги е имала своето първостепенно значение както по богатството и многообразието на тези „живи корени“, така и в усилията за приемане на тази конвенция и на редица други международни инструменти за събирането, опазването и популяризирането на това световно културно богатство.

Неслучайно през 2011 г. именно в България е създаден и Първият в Европа Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство, който обединява вече 15 държави от региона на Югоизточна Европа.

Клуб ЮНЕСКО Леонардо да Винчи София повече от 12 години работи за популяризирането на заложените от ЮНЕСКО принципи и цели в областта на българската култура, наука и образование. С настоящата международна конференция организаторите са си поставили амбициозните цели да бъдат събрани актуални данни за формите на нематериалното културно наследство в България и на Балканите в контекста на световното нематериално наследство; да бъде обменен опит и добри практики в опазването на нематериалното културно наследство и комуникацията с държавни и местни органи, институции и неправителствени организации на Балканите и в Европа; да бъдат обсъдени възможностите за оптимизиране на механизмите за идентификация, документиране, изследване, съхраняване, развитие, експлоатация, популяризиране и предаване, предимно чрез формалното и неформалното образование и обмяна на опит; да бъде откроена необходимостта от обединяване на усилията и координиране на дейността на правителствените и неправителствените организации, работещи в областта на нематериалното културно наследство; и не на последно място да бъдат приети препоръки за развитие на координацията между правителствените и неправителствени организации за повишаване ефикасността на работата им по опазване на нематериалното културно наследство. /БГНЕС

#ЮНЕСКО #Антарктида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »