Данъкоплатците вече няма да спасяват банките от фалит

Данъкоплатците вече няма да спасяват банките от фалит
В следващите 8 години страните, участващи в банковия съюз, ще създадат единен фонд за преобразуване на проблемни банки в размер на общо 55 милиарда евро. Снимка: blog.traveltsh.com
A A+ A++ A

Европейският парламент одобри мерки, които гарантират, че банките няма да разчитат на данъкоплатците да ги спасяват при евентуалното им изпадане в несъстоятелност.

Две от мерките са свързани с банките в затруднено положение, а третата гарантира, че кредитните институции, а не данъкоплатците, ще гарантират депозитите под 100 000 евро. Тези мерки допълват вече съществуващия единен банков надзор и придвижват ЕС напред по пътя към банков съюз.

Банките трябва да поддържат „спасителни“ фондове

Инструментът за рекапитализация чрез вътрешни източници ще гарантира, че собствениците на банките (акционерите) и кредиторите им (облигационерите) ще бъдат сред първите, които ще претърпят загуби, ако банката изпадне в затруднено положение.

В следващите 8 години страните, участващи в банковия съюз, ще създадат единен фонд за преобразуване на проблемни банки в размер на общо 55 милиарда евро. Той ще се финансира чрез вноски от кредитните институции в тези страни. Страните извън банковия съюз ще трябва в рамките на 10 години да създадат свой собствен фонд, който също ще се финансира с вноски от кредитните институции в тези страни и който трябва да възлиза на 1% от гарантираните депозити.

По-малко политическа намеса

Депутатите застъпват тезата, че когато една банка изпадне в затруднено положение, решенията за това какви мерки трябва да бъдат предприети, трябва да се взимат на здрава техническа основа. Някои държави членки обаче пожелаха да дадат на финансовите си министерства ключова роля при вземането на решение. Компромисът, който беше приет, ограничава значително влиянието на държавите членки и политическата намеса, за да позволи да има повече справедливост, по-бързи действия и по-ниски разходи за разрешаване на проблемите на банките.

По-добра защита на депозитите

Промените в схемите за гарантиране на депозити ще задължат държавите членки да създадат собствени схеми за гарантиране на депозитите до 100 000 евро, финансирани от банките, които да се използват за обезщетяване на вложителите, когато банките не са в състояние да направят това сами. Така ще се гарантира, че данъкоплатците няма да бъдат ощетени.

Вложителите ще получават парите си по-бързо.

Членовете на ЕП включиха и текстове за „защита на временно високи депозити“. Ако един временно висок депозит е над гарантирания размер от 100 000 евро и това се дължи на суми, произтичащи например от продажбата на частна собственост, целият или част от размера на депозита ще бъде защитен поне за период от три месеца.

#депозити #банки #депозити #банков #надзор #Европейски #Парламент #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"