Путин даде месец на Украйна да започне да плаща за газа

Путин даде месец на Украйна да започне да плаща за газа
Путин посочи, че Русия е отговорна за устойчивите газови доставки, но не и за транзита през Украйна, „който е гарантиран от споразумението с Киев“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският енергиен гигант „Газпром“ ще поиска авансово плащане от Киев, ако до месец Украйна не започне да плаща за доставките на газ, предупреди държавният глава на Русия Владимир Путин.

Путин заяви, че за март Украйна не е платила „нито долар от 525 млн. долара, които дължи за „синьото гориво“.

„Можем да го направим днес, но ще изчакаме още месец. В съответствие с договорите, ще преминем към системата на авансово плащане – Украйна ще плаща предварително и ние ще им доставяме за колкото са платили“, отбеляза Путин.

Украинското дружество „Нафтогаз“ дължи над 2,2 млрд. долара на Москва за газ, като в отговор „Газпром“ вдигна цените за Украйна до 485 долара за 1000 куб. м. - със 100 долара повече, отколкото Германия плаща за руски газ.

„Това е сложно споразумение, което може да доведе до нарушение на доставките за европейските ни партньори“, каза още руският президент.

Според него, Украйна е най-опасният елемент за енергийната сигурност в Европа.

Путин посочи, че Русия е отговорна за устойчивите газови доставки, но не и за транзита през Украйна, „който е гарантиран от споразумението с Киев“.

#Владимир Путин #Украйна #Русия #Европа #Газпром #Нафтогаз #газ #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »