Газовите връзки с Гърция и Турция могат да са готови за 18 месеца

Газовите връзки с Гърция и Турция могат да са готови за 18 месеца
„За около година и половина могат да бъдат изградени двете газови интерконеторни връзки с Гърция и Турция“, смята енергийният експерт Васко Начев. Снимка: www.primagas-bg.com
A A+ A++ A

„За около година и половина могат да бъдат изградени двете газови интерконеторни връзки с Гърция и Турция“, каза енергийният експерт Васко Начев по време на Третия стратегически брифинг за енергийните проблеми на региона.

През тези газопроводи ще може да се получи диверсификация на доставките на природен газ за страната ни. Начев припомни, че в момента у нас на практика не се прави достатъчно за подобряване на енергийната ни независимост. В момента са спрени или се бавят повечето от проучванията за добив на нефт и газ.

Единствено развитие може да има при проучванията в блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Първите проучвателни сондажи там се очаква да бъдат направени през лятото. За момента е ясно, че разходите за „Южен поток“ ще са 625 млн. евро. Само с 65 млн. евро можеше да се ускори значително търсенето на нефт и газ в страната, коментира експертът.

С още толкова средства може газохранилището в Чирен да бъде модернизирано и да бъде на световно ниво, каза още Начев. Според него страната ни трябва да помисли сериозно за отмяна на мораториума за проучванията за шистов газ.

#Чирен #Васко Начев #независимост #Гърция #Турция #„Хан Аспарух“ #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"