Руски бомбардировачи тестват готовността на НАТО

Руски бомбардировачи тестват готовността на НАТО
„Руските самолети останаха през цялото време в международното въздушно пространство, за което имат пълно право“, заяви говорител на министерството на отбраната в Лондон. Снимка: militaryphotos.net
A A+ A++ A

Два руски бомбардировача вдигнаха изтребители на НАТО под аларма.

Машините тип Туполев ТУ-95 са доближили през Северно море въздушното пространство на Великобритания и са нарушили пространството на Холандия.

По данни на холандския майор Вилко Тер Хорст в сряда бомбардировачите са навлезли половин миля във въздушното пространство на „ниската земя“.

Като реакция холандците са вдигнали 2 изтребителя F-16 от базата във Фолкел, които са ескортирали руските бомбардировачи и са подсигурили „напускането на холандското въздушно пространство“.

В операцията са се включили и английски и датски „прехващачи“.

Северно от Шотландия руски ТУ-95 са доближили британското въздушно пространство. Тогава английските ВВС са изпратили два изтребителя Typhoon от базата в Лукърс.

„Руските самолети останаха през цялото време в международното въздушно пространство, за което имат пълно право“, заяви говорител на министерството на отбраната в Лондон.

Правителствата на Великобритания и Холандия съобщиха, че в предишни години е имало много подобни случаи.

Според западни военни експерти обаче подобни маневри са начин руската армия да тества времето за реакция и способностите на военновъздушната отбрана на НАТО.

Британският „Телеграф“ цитира високопоставен командир, според когото подобни инциденти ще зачестяват с ескалацията на украинската криза.

#Украйна #въздушно пространство #бомбардировачи #изтребители #Русия #Холандия #Великобритания #Русия #НАТО #Славянск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"