Уникални археологически разкрития в Пловдив

Уникални археологически разкрития в Пловдив
Елена Кесякова
A A+ A++ A

Седем метра е най-дълбокият пласт, разработван от археолозите начело с Елена Кесякова на разкопките срещу Централна поща в Пловдив.

Последните находки отместиха началото на строителния период на Форума с още един век назад. Откритите мраморни облицовки с релефни изображения на цветя и човешки фигури са

уникални не само за Пловдив, но и за цяла България

Ако човек прояви достатъчно фантазия, може да си представи монументалните мраморни сгради в търговския център тук, около който се е въртял животът в древния град. Точно той е бил главният акцент в целия градоустройствен план.

Разкопките на западните Пропилеи се извършват трета година и сега текат последните месеци, в които археолозите трябва да привършат, за да се мисли по-късно за реставрация и консервация. Старините са извадени от пластовете земя и

ще останат неотделима част от площад Централен

който от векове е бил сърцето на града при всичките му трансформации. В непосредствена близост са обществените сгради - библиотеката и Одеона, които, заедно с източните Пропилеи, оформят в голяма степен пълната картина на живота в онова време.

Най-новите открития са датирани към първи век преди новата ера по време на управлението на Август. Предстои да се отворят нови площи от декар и половина към Източните пропилеи, за да се открие стилобатът- древният каменен зид, върху който са изградени колоните.

#археология #Пловдив #разкрития #Елена Кесякова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници