Паника: Блокирани на летището в Тел Авив търсят бомбоубежище

Паника: Блокирани на летището в Тел Авив търсят бомбоубежище
Стотици блокирани пътници на летището в Тел Авив изпаднаха в паника след вой на сирени. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Паника и стотици блокирани пътници по летищата, след като редица големи международни компании отмениха полетите си от и до Израел. Европейската агенция по безопасност на полетите препоръча летището на Тел Авив да се избягва до второ нареждане.

Сирени на международното летище в Тел Авив накараха стотиците пътници да тичат в търсене на бомбоубежище. Освен европейската реакция, американската Федерална авиационна агенция също забрани на американски авиокомпании да изпълняват полети до или от Израел за срок от 24 часа. Решението беше взето заради падането на ракета близо до летище „Бен Гурион“. Само за едно денонощие палестинските екстремисти са изстреляли над 90 ракети към Израел.

„Дойдох да летя, но полетът ми се забави, а след това беше отменен. И тогава се чу сирената за бомба. Цялото летище се втурна към убежищата. Беше ужасяващо“, разказва пътник. „Те просто казаха, че полетът ми е отменен по оперативни причини. Не обясниха нищо. И когато им се обадих, казаха, че няма друг полет“, добавя друг пасажер.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху поиска от американския държавен секретар Джон Кери да помогне за възобновяване на полетите. Според израелския министър на транспорта няма причина за тяхното анулиране. Разочаровани и гневни пътници имаше и на летищата в САЩ.

„Ние не можем да преценим дали заплахата за сигурността е достатъчно голяма. Смятаме, че е важно да бъдем в безопасност“, казва гневен мъж. „Искам да се върна. Искам да се върна и да приготвя храна за войниците в Газа, утре ще има погребение и искам да отида“, казва жена.

Отменени бяха и полети на Air France, Lufthansa, easyJet, Air Canada и Alitalia. Полетът за Тел Авив от Летище София, планиран за 6 ч. в сряда сутринта, също беше анулиран.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който е на обиколка в Близкия изток, заяви, че насилието е достигнало тревожни нива, и призова за спиране на огъня между Израел и Хамас. През последните две седмици са загинали над 600 палестинци и 30 израелци.

#Тел Авив #САЩ #Джон Кери #ООН #Бан Ки-мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »