Оставяме страната с фискален резерв от 8 милиарда, твърди финансовият министър

Оставяме страната с фискален резерв от 8 милиарда, твърди финансовият министър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството оставя страната в устойчиво състояние с фискален  резерв над 8 млрд. лв. и възможност за гъвкава политика  в следващите месеци, коментира финансовият министър Петър Чобанов. Финансовото министерство подготвя доклад за състоянието на бюджетите на министерства и ведомства, съобщи още той.

По думите на Чобанов

докладът ще е полезен, когато дойде служебният министър и ще е наясно на каква база стъпва

До края на седмицата документът би трябвало да е готов.

Днес кабинетът на Пламен Орешарски подаде ставка.

На въпрос в какво финансово състояние е държавата, Чобанов отговори: "Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние. Независимо от всички приказки за фалит, независимо от всички заигравки с големи числа, оставяме държавата с един стабилен фискален резерв, който в частта му без средствата, които чакаме от Европа, надхвърля осем милиарда.

Фискалният резерв надхвърля осем милиарда и

в следващите няколко месеца дава възможност за гъвкавост и посрещане на нежелани събития

Знаем за какво трябват тези пари. Дългът, който направихме на международните пазари, до момента за три милиарда, е за покриване най-вече на емисията, която подлежи на падеж през януари следващата година. Но дотогава има време. И междувременно това дава някаква допълнителна гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит, който в основната си част се поражда от европейски средства. Горе-долу към края на юли ще бъде наполовина разделен между национален и европейски дефицит".

Чобанов коментира и зачестилите искания на ведомствата за одобряване на извънредни разходи в последните заседания на кабинета: "За много от тях бяха положени допълнителни усилия от самите министерства и сумата, която се одобрява, е далеч по-малка от сумата, която е предварително поискана".

Има налични средства за покриване на щетите от бедствията, смята министърът.

Въпросът е те да се разпределят ефективно и наистина да се използват за това. Сега все пак в централния бюджет ще остане ресурс, добави Чобанов.

#Орешарски #оставка на кабинета #оставка #Петър Чобанов #фискален резерв #министри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »