Местан: Не приемам оценката за разруха и за катастрофа

Местан: Не приемам оценката за разруха и за катастрофа
A A+ A++ A

Не приемам оценката за разруха и катастрофа, защото чета в тази оценка желание да се спечели някакво предварително предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, преди да бъде гласувана оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни. Политическият процес не можа да изгради култура на коалиционността, отбеляза той.

Местан се обяви за реабилитиране на парламентарната демокрация и за търсене на консенсус в управлението. Той обяви, че България вече няма нужда от проблематични коалиции.

Оценката за работата на правителството не може да бъде абстрахирана от оценката на условията, в които кабинетът изпълняваше своите конституционни правомощия, каза Местан и припомни, че оставката идва именно в годишнината от нощта на „прословутия бял автобус“.

Оценката трябва да се даде без емоции и без привкус на начало на предизборна кампания, смята Местан.

Днес по-важен е погледът напред. Той не е възможен, ако не сме прочели уроците на всяко едно управление. Първият урок на това управление е отговорността на политическия субект да прочете вярно вота на българските граждани.

Не искам да съм лош пророк, но от името на ДПС задавам въпроса: ако и след следващи парламентарни избори избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна юридическа коалиция, ако отреди отново картината, пред която бяхме изправени на 12 май 2013 година, какво ще правим? Ще отречем вота на суверенитета? Длъжни сме да намерим формулата на управление.

Формулата, на която стъпи кабинетът „Орешарски“, бе зададена от вота на българските граждани на 12 май. Затова днес гласуваме оставката на правителство, избрано от гражданите.

България няма нужда от преосмисляна на формата на държавно управление, категоричен бе Местан.

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък (5 юни – бел. ред.), уточни Местан. В онзи четвъртък ДПС заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата за преяждане с власт, ДПС заяви, че е партия, за която изразът „властта не е самоцел“ не е самоцел. ДПС даде знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите, но няма да лишим ценностите в името на властта.

Източник: БГНЕС

#Лютви Местан #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"