„Дер Щандарт“: България тъне в систематична криза

„Дер Щандарт“: България тъне в систематична криза
Оттеглянето на правителството и изборите през октомври няма да спрат продължаващата от 2013 нестабилност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След оставката на правителството фиаско България тъне в систематична криза. Гражданското общество срещу кабинета „Орешарски“ обаче е лъч светлина за демокрацията, пише австрийският вестник „Дер Щандарт“.

Четиринадесет месеца социал-либералната коалиция в България беше едно фиаско. Не чак толкова за обеднялото мнозинство в страната, което получи малки облаги: повече пари за самотни майки, малки намаления в сметките за ток. Повече социална политика не е възможна в страна, където се развява знамето на антикомунизма, посочват от вестника.

Воденото от финансиста Орешарски правителство беше много повече от разгром за икономиката и институциите в държавата – членка на ЕС: избраният парламент, който все повече беше бойкотиран от загубилите изборите и натискан от улицата; коалицията, която търсеше подкрепа от десни екстремисти без да си го признава, и която се опита да направи олигарх и медиен магнат шеф на тайните си служби, отбелязва изданието.

Оттеглянето на правителството и изборите през октомври няма да спрат продължаващата от 2013 нестабилност. България е затънала в систематична криза. Нуждае се от ново изграждане на демокрацията.

Списъкът на старите и новите ипотеки, които Орешарски оставя зад себе си, е значителен: задлъжнял енергиен сектор, „Южен поток“, банка с милиардова дупка, олигархът Делян Пеевски и поддръжниците му, недостатъчна реформа на изборния кодекс, отдръпващи се инвестиции. Има обаче светлина в тунела. Гражднаското общество срещу Орешарски ще гони и следващите с исканията си за повече прозрачност.

#криза #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници