Забраниха пропалестински протест в Париж

Забраниха пропалестински протест в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френската полиция забрани пропалестинска демонстрация в Париж, насрочена за петък, предаде АФП. Мярката бе взета, след като предишната проява на 19 юли, организирана като протест срещу израелската операция в ивицата Газа, прерасна в сблъсъци между демонстрантите и органите на реда.

Адвокатът на организаторите на проявата каза, че се е обърнал по спешност към съда с молба събитието да бъде разрешено.

Преди два дни в най-големите градове във Франция се проведоха серия масови демонстрации в подкрепа на палестинците в ивицата Газа. Най-мащабният протест бе в Париж и в него според различни оценки са участвали между 14 500 и 25 000 души. Организаторите бяха различни леви партии, синдикати, организации за защита на човешките права и пропалестински обединения.

Основните лозунги и искания на демонстрантите във Франция бяха „незабавно прекратяване на бомбардировките в Газа" и „въвеждане на санкции срещу Израел, докато не се върне към спазване на международното право".

Пред и две седмици подобни демонстрации в Париж и предградие на столицата завършиха с ожесточени улични безредици, при които бяха задържани десетки участници. За да се избегнат нови инциденти миналата седмица френските власти взеха безпрецедентното решение напълно да забранят митингите в подкрепа на палестинската кауза, с което предизвикаха силно недоволство.

#Париж #Израел #Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"