Санкции върху руския газ и петрол не са необходими, смята еврокомисарят по енергетиката

Санкции върху руския газ и петрол не са необходими, смята  еврокомисарят по енергетиката
Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката
A A+ A++ A

Русия вече няколко десетилетия изнася петрол и газ за енергийните пазари на Европейския съюз (ЕС). Тези доставки никога не са били инструмент на политиката. По време на Студената война през 70-те и 80-те години на миналия век всичко функционираше точно така, както през последните седмици.

Това каза пред за "Дойче Веле" Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката.

Да, ние се боим от кризата, ние обсъждаме санкциите и вече прибегнахме до тях, но би било неоправдано да налагаме санкции върху тези всекидневни доставки, допълва Йотингер. След като съгласувах позицията с всички страни-членки на ЕС аз се обявих срещу включването в списъка със санкциите на доставките на петрол и газ.

По думите му санкциите имат за цел да накарат Русия да се откаже от днешния си външнополитически курс: "Ние не можем да се правим, че всичко е наред. Руската икономика в значителна степен зависи от европейските високи технологии, от европейските финансови инструменти, от европейските капитали".

Нашите руски партньори зависят от сътрудничеството и редица други отрасли, не само енергийния. През последните години европейските компании финансираха строителството в Русия на многобройни заводи, създадоха производствени мощности там. Но в момента тези компании отлагат своите нови инвестиции и правилно постъпват, казва още Йотингер.

Той дава за пример хайтека: "В редица области руската икономика може да постигне успех само с помощта на технологии от ЕС. Да прибавим към това и целият финансов сектор, погледнете бягството на капитал. Така че въобще няма никаква необходимост да засягаме петролния и газов сектор, за да осъществим ефективни санкции".


#Гюнтер Йотингер #Русия #газ #доставки #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"