Връчването мандата на ДПС се отлага за сряда

Връчването мандата на ДПС се отлага за сряда
Мандатът ще бъде връчен на ДПС в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очакваното в понеделник връчване на проучвателен мандат на ДПС за съставяне на правителство се отлага за 30 юли, сряда, в 14.00 часа.

„В изпълнение на конституционните си правомощия по чл. 99, ал. 3, на 30 юли, сряда, в 14.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-рото Народно събрание на Парламентарната група на Движението за права и свободи.“

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От прессекретариата на държавния глава не уточниха каква е причината за отлагане на връчването на мандата. Възможно е това да се дължи на започващия днес Рамазан Байрам - празник, който бележи края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Припомняме, че ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това стана след проведените консултации при президента Плевнелиев на 24 юли.

След консултациите Плевнелиев направи изявление, в което подчерта, че предстоят три важни въпроса за решаване - актуализация на бюджета и на НЗОК; НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация; в предстоящите месеци да има работеща централна банка, която да бъде източник на доверие.

По Конституция основната задача на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори, а не вземането на заеми, за което настоява президентът Плевнелиев.

На 25 юли Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

От ДПС също заявиха, че ще върнат мандата. По този начин ще се изчерпи формалната процедура, преди да се пристъпи към разпускането на 42-рото Народно събрание и насрочването на предсрочни парламентарни избори.

#Росен Плевнелиев #ДПС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »