Ново проучване дава двойна преднина на ГЕРБ пред БСП на избори

Ново проучване дава двойна преднина на ГЕРБ пред БСП на избори
A A+ A++ A

ГЕРБ биха получили почти двойна преднина спрямо БСП, ако изборите бяха на 25 юли. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27.2% от анкетираните, а подкрепата за социалистите възлиза на 13.5%. Това показват данните от проучване на обществено-политическите нагласи в периода 20-25 юли, осъществено от Института за модерна политика (ИМП).

Проучването е направено преди старта на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори, която ще започне след разпускането на 42-рото Народно събрание и назначаването на служебно правителство от президента. Освен това проучването е проведено преди конгреса на БСП на 27 юли и не отчита евентуални промени в обществените нагласи, предизвикани от извършените в левицата промени.

За ДПС биха гласували 7.3% от анкетираните с тенденция към растеж. Делът на хората, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков „България без цензура“, възлиза на 6% при самостоятелно участие в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира отчетливо над изборната бариера, като 4.5% от анкетираните биха гласували за тях.

АБВ получава 4%, което показва сериозен потенциал на формацията на Георги Първанов да получи представителство в бъдещия парламент.

Националистическите формации – НФСБ и „Атака“, не биха получили достатъчна подкрепа за спечелване на представителство в 43-тото Народно събрание. За НФСБ и партията на Волен Сидеров биха гласували 2.4%.

Близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление – 44 на сто.

Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12% от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС – от само 3%. По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и ДПС е предпочитан вариант за 6%. Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите.

В проучването е зададен и отворен въпрос за трите основни качества, които трябва да притежава новият министър-председател на България след предсрочните парламентарни избори. Според анкетираните той трябва да е некорумпиран, отговорен и да е професионалист.

#избори #ГЕРБ #БСП #ДПС #Атака #Николай Бареков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"