"Шпигел": Провалът на Джон Кери

"Шпигел": Провалът на Джон Кери
Джон Кери Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От седмица насам държавният секретар на САЩ Джон Кери се бори за решение на конфликта в Ивицата Газа, но всичките му усилия са напразни. Затова е виновен и самият той.

Думите на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху бяха красноречиви: " Трябва да се настроим за дълготрайна военна операция в Газа". Ще има примирие само когато всички тунели в Газа са унищожени: "Няма по-справедлива война от тази". Това беше и плесница за Кери, който от седмица се опитва да постигне примирие в Близкия Изток, но засега всичките му опити се провалят. На всичкото отгоре конфликтът натовари допълнителто отношенията между САЩ и Израел. Причините са не само сложността на региона, но и личните амбиции на Кери.

70-годишният дипломат се приближава към края на разочароващата си кариера и води последна битка за наследството си в сянката на Хилари Клинтън. Миналата седмица, в поредното му "недосварено" решение, Кери прелетя по заповед на президендта Обама към Близкия Изток, за да посредничи. В петък той предаде план за примирие на правителството на Нетаняху, но в плана не се споменаваше нищо за разоръжаване на Хамас и разрушаване на тунелите в Газа. В очите на израелците планът на Джон Кери поставя Хамас като равноправна конфликтна партия с Израел. Кери се оправда, че документът е просто "формално предложение" и Обама се обади на Нетаняху да изглади ситуацията, но в заредената с обвинения обстановка щетата вече бе нанесена.

Кери бе разкритикуван, че винаги предпочита краткосрочни и лесни решения пред дълготрайни и солидни, но сложни. След встъпването му в служба през 2013, държавният секретар се сблъсква все с конфликтни зони - един последен опит да даде пример след загубата си на президентските избори през 2004 и кариерата на сенатор в сянка на по-видни фигури.

#Джон Кери #Кери #САЩ #Ивицата Газа #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »