Глобяват „Булгаргаз“ заради господстващо положение

Глобяват „Булгаргаз“ заради господстващо положение
Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция малко над 23 млн. лв. на „Булгаргаз“ ЕАД. Снимка: www.bulgargaz.bg
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция малко над 23 млн. лв. на „Булгаргаз“ ЕАД за злоупотреба с господстващо положение.

В решението за рекордната санкция от КЗК се казва, че дружеството е злоупотребило с господстващо положение „на пазара на обществена доставка на природен газ от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД на територията на Република България, посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 02.08.2010 г. – 31.12.2012 г.“. През този период господстващото предприятие е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него.

Дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си, и без насрещни реципрочни права за клиентите. Не на последно място, „Булгаргаз“ ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули.

Поведението на дружеството има експлоатативен характер, защото клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължават да се снабдяват с природен газ от него.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

#Булгаргаз #санкция #газ #природен #съд #клиенти #България #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"