"Файненшъл таймс": И Западът ще пострада от санкциите срещу Русия

"Файненшъл таймс": И Западът ще пострада от санкциите срещу Русия
Снимка: brusselsdiaries.wordpress.com
A A+ A++ A

От действията на Запада ще пострада и Русия, и Евросоюзът, но санкциите няма да нанесат съкрушителен удар срещу руската държава, както е било в миналото, руснаците ще се обединят в това трудно време, коментира британският вестник "Файненшъл таймс".

Заявленията на ЕС за възможни нови мерки срещу Русия, след като той мина към третата фаза на санкциите, напомня някаква компютърна игра, в която "играчът", тоест ЕС, преминава от ниво на ниво с надеждата да изтръгне от Москва промяна на позицията й за Украйна, пише изданието.

Всъщност САЩ и Евросъюзът са приели всички възможни санкции. Приетите вече мерки срещу руската икономика, могат да предизвикат бягство на капиталите, отслабването на рублата и намаляване на вътрешните инвестиции. Освен това големите руски банки и корпорации като "Роснефт", "НОВАТЕК", Внешикомбанк, Газпромбанк и други ще се окажат отрязани от външните кредитни потоци и капиталови притоци.

Най-сериозни за Русия може да се окажат мерките против финансовия, а не срещу отбранителния или технологическия сектори. Ако кризата в Украйна не спре към момента, когато подкрепата за банките стане твърде тежка за руската държава, ще стане много лошо за европейската икономика, съществено ще спаднат темповете на растеж, които и сега не са блестящи. При това най-силно от подобни финансови санкции може да пострада икономиката на Великобритания, предупреждава вестникът.

И макар Евросъзюът да е готов след САЩ за премине "Рубикона на санкциите", европейците никога няма да предприемат мерки, които напълно биха забранили вноса на руски газ и или нефт, както Западът направи това с Иран. В противен случай това би означавало рязък скок на нефтените цени и последващ спад на световната икономика.

Източник: БГНЕС

#Запада #Русия #санкции #Евросъюзът #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"