Лютви Местан върна мандата на президента

Лютви Местан върна мандата на президента
Лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат на третата по големина парламентарно представена партия - ДПС, за съставяне на правителство в рамките на 42-рото Народното събрание. Лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата, предоставяйки писмен отказ.

„Това, което ще се случи формално при държавния глава, е формален акт на онова, което се случи на 29 юни на първите консултации при държавния глава, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет. Апропо, въпросът вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи“, каза по-рано лвидерът на ДПС.

„Помолих мандатът да не ми бъде връчен в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрам и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната ми майка. Оказа се обаче, че има определени конституционни изисквания, които предполагат този мандат да бъде върнат не по-рано от 7 дни преди двумесечния срок, в който трябва да се разполага указът на президента спрямо датата на провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Не смятам, че има основание от това чисто формално до степен на непреодолимост основание да се извличат каквито и да са други политически изводи или да се правят политически внушения“, посочи по-рано през деня Местан.

#Лютви Местан #мандат #президент #майка #внушения #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"