Третата икономика в Южна Америка фалира

Третата икономика в Южна Америка фалира
Аржентина – третата икономика в Южна Америка, и чуждестранните кредитори не успяха да се договорят за урегулиране на дълга на страната.Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Аржентина – третата икономика в Южна Америка, и чуждестранните кредитори не успяха да се договорят за урегулиране на дълга на страната.

„Това не означава, че ще обявим дефолт (банкрут). Вече осъществихме плащания по дълга и продължаваме да обслужваме дълговите си ангажименти“, заяви аржентинският министър на икономиката Аксел Кисилоф в Ню Йорк, където се провеждат преговорите с кредиторите.

По-рано Аржентина успя да издейства реструктуриране на 93% от дълговите си ангажименти. Кредиторите на 7% от външния дълг на страната обаче не се съгласиха с условията и заведоха съдебен иск, настоявайки за изплащане на кредитите в пълния им обем.

В сряда вечерта Върховният съд на САЩ нареди на Аржентина да изплати на въпросните кредитори 1,33 млрд. долара. Едновременно с това магистратите анулираха аржентинския платеж с цел погасяване на реструктурираната задлъжнялост на страната.

Рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи оценката си за дълга на страната в чужда валута от CCC- до C, което означава състояние на контролиран фалит.

Третата по големина икономика в Южна Америка реши да не плаща 1.5 млрд. долара по облигации, закупени след предишния фалит през 2001 г., който беше на стойност 144 млрд. долара.

Новината, че преговорите са приключили без успех, не доведе до срив на песото. След като загуби 25% от стойността си през тази година, днес аржентинската валута поскъпва срещу долара с 0.01%, до 8.1862 USD/ARS.

#Аржентина #кредитори #оценка #Standard and Poor's #Южна Америка #банкрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"