Втора огромна присъда срещу Русия по делата около ЮКОС

Втора огромна присъда срещу Русия по делата около ЮКОС
Путин разговаря със своя съветник Михаил Федотов, председател на президентския съвет по гражданското общество и човешките права. Снимка: epa БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд за правата на човека реши, че бившите акционери на ЮКОС трябва да получат 1.9 милиарда евро.

Русия за втори път в рамките на няколко дни е осъдена на милиардна глоба във връзка с разрушаването на някогашния петролен концерн ЮКОС. В четвъртък Европейският съд за правата на човека в Страсбург присъди обезщетение в полза на бившите акционери на ЮКОС в размер на 1.9 милиарда евро.

Русия е снижила сериозно стойността на компанията чрез измислени данъци и манипулиран търг, счита съдът. Руското Министерство на правосъдието разкритикува решението като едностранчиво и несправедливо. Обжалването е възможно в 3-месечен срок.

В понеделник Русия бе осъдена на 50 милиарда долара обезщетение към бившите акционери на ЮКОС от международния съд в Хага. Някога компанията принадлежеше на критика на управлението на Путин – олигарха Михаил Ходорковски. Самият той обаче не беше сред ищците, защото след дългогодишен престой в затвора и помилването от президента Путин се отказа от борбата за имуществото. Неговата говорителка обаче беше много щастлива от присъдата. „Решението е безпрецедентно. Никога преди Съдът за правата на човека не е произнасял толкова голяма присъда“, казва Олга Писпанен.

През 2011 съдът заяви с временно решение, че не е открил несъразмерна намеса на руското правителство при разбиването на ЮКОС. Някогашните акционери на петролния гигант, общо 55 хиляди души, бяха завели колективен иск в Страсбург на стойност 38 милиарда евро. Освен това съдът осъди Русия да плати и 300 000 евро разноски по делото и данъци.

Представители на руската страна съобщиха, че ще обжалват присъдата. Заплашена от рецесия и притисната от санкциите, заради конфликта в Украйна, Русия трябва да започне с плащанията до 15. януари 2015 г., в противен случай започват да се натрупват лихви върху сумата.

#Юкос #Русия #Ходорковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"