Сидеров и Борисов - с най-много извинени отсъствия в 42-то Народно събрание

Сидеров и Борисов - с най-много извинени отсъствия в 42-то Народно събрание
A A+ A++ A

Лидерите на "Атака" и ГЕРБ - Волен Сидеров и Бойко Борисов, са водачи не само на политически партии, но и в класация за най-много извинени отсъствия. Това показва справка на Народното събрание (НС), която БГНЕС получи по Закона за достъп до обществена информация.

Абсолютни рекордьори по извинени отсъствия от пленарни заседания са депутатите от "Атака"

За периода от май 2013 до юни 2014 г. те всеки месец са подавали редовно своите заявления до ръководството на НС с молба отсъствията им да бъдат извинени.

През юни "Атака" взе решение окончателно да напусне пленарна зала, като част от депутатите на Волен Сидеров се върнаха единствено за да гласуват оставката на кабинета "Орешарски".

Сред лидерите на политически сили отново "Атака" заема водеща позиция. Нейният лидер

Волен Сидеров има 47 извинени отсъствия. След него се нарежда Бойко Борисов с 21

извинени отсъствия.

Лидерът на ГЕРБ редовно влизаше и се регистрираше единствен от своята парламентарна група за участие в пленарни заседания, докато неговите депутати стояха в кулоарите и чакаха кворумът да бъде осигурен от управляващите.

Със 17 извинени отсъствия е доскорошният лидерът на БСП Сергей Станишев, а Лютви Местан е отсъствал по извинителни причини 15 пъти.

Отсъствал е основателно доста често и депутатът от ДПС Веселин Пенев

, на който от май 2013 г. до юни 2014 г. му се събира над един месец или общо 43 дни извън НС.

Почти всеки месец Пенев се е извинявал за отсъствието си с изключение на юли и август 2013 г., и март и юни 2014 г. Забелязва се, че депутатът от ДПС е имал неприсъствени дни най-много през октомври, ноември и декември 2013 г., когато всеки месец е извинявал по 9 отсъствия от пленарна зала. По брой на отсъствия Емил Радев от ГЕРБ настига Веселин Пенев. Депутатът от партията на Борисов е бил извън пленарните заседания общо 29 дни.

В справката

не са посочени конкретни мотиви и причини за извинените отсъствия

и не би могло да се направи извод за каква част от тях депутатите от 42-то НС наистина са имали основателни причини.

През март тази година пък стана ясно, че част от народните избраници са се опитвали да извиняват свои отсъствия чрез подаване на молби постфактум, но председателят на парламента Михаил Миков обяви, че няма да ги зачете.

По правилник той може да извинява отсъствието на депутати от пленарни заседания по лични причини, но молбата трябва да бъде внесена предварително, а не след неявяването на работа.

#Народно събрание #отсъствия #политици #депутати #народни представители #Бойко Борисов #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"