Обама отива на съд заради здравната реформа

Обама отива на съд заради здравната реформа
Обама бил заобиколил Конгреса при прилагането на здравната реформа. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Камарата на представителите на САЩ гласува резолюция за започване на съдебен процес срещу президента Барак Обама. Причината е, че според тях е превишил правомощията си при провеждането на здравната реформа и системно заобикаля Конгреса при прилагането на закона, съобщиха световните агенции.

Долната камара на Конгреса е доминирана от републиканци. Според тях демократът Обама умишлено забавил влизането в сила на няколко наредби за здравно застраховане.

225 републиканци подкрепиха започване на процеса, а 201 демократи се обявиха против. Този резултат дава право на юристи от Камарата на представителите да подготвят правната документация по време на 5-седмичната лятна почивка на Конгреса. След това лидери от Долната камара ще я внесат във федерален съд.

Според американски юристи това решение е абсолютен прецедент, тъй като никога досега нито Камарата на представителите, нито Сенатът са завеждали дело срещу президент по законността на действията му. Юристи се съмняват, че някой съдия ще иска да се заеме с делото.

Демократите обвиниха републиканците, че истинската им цел е да организират импийчмънт на Обама и че делото ще струва милиони на данъкоплатците. Самият президент се присмя на решението на републиканците в град Канзас, като каза, че те си губят времето. „Престанете да мразите през цялото време“, призова ги той. 

#Барак Обама #САЩ #Сенат #конгрес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"