Страх и паника носи еболата в Либерия, страната пред катастрофа

Страх и паника носи еболата в Либерия, страната пред катастрофа
Броят на жертвите от опасния вирус надхвърли 700. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Масовата епидемия от смъртоносния вирус ебола носи страх и паника в Либерия и заплашва страната с катастрофа. Така смята президентът на западноафриканската държава Елен Джонсън Серлиф, става ясно от интервю за CNN.

„Страх и паника. Телата на починалите лежат навсякъде. Ситуацията е много сериозна и се приближава до катастрофа“, казва тя и призовава международната общност да изпрати повече лекари и медицински персонал.
Серлиф и президентът на съседна Сиера Леоне Ърнест Бей Корома отмениха участието си в срещата САЩ – Африка, която ще се проведе следващата седмица. Все още не е ясно дали за Вашингтон ще замине президентът на Гвинея Алфа Конде.

Припомняме, че Либерия затвори почти всичките си гранични пропускателни пунктове, както и училищата, за да предотврати разпространението на вируса. Сиера Леоне въведе извънредно положение. 

Междувременно паниката започва да обхваща и САЩ. Най-малко един американски хуманитарен работник, заразен с ебола в Западна Африка, ще бъде транспортиран в САЩ в следващите няколко дни, пише Voice of America.

Източници от болницата на университета Емори са потвърдили, че пациентът ще бъде приет в изолирано отделение. Засега не е обявена самоличността на заразения.

По-рано от Белия дом потвърдиха, че Държавният департамент работи активно с Центровете за контрол и превенция на заразите, за да улесни връщането на инфектирани американски хуманитарни работници.

Още 57 души починаха от вируса на ебола в Западна Африка, пише The Daily Star Lebanon. С тях общият брой на починалите от фаталното заболяване достигна 729 души. Последните смъртни случаи са от региона на Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

За последните четири дни са регистрирани още 122 случая на заразяване с вируса. СЗО съобщи, че Гвинея, Либерия и Сиера Леоне остават много опасни страни във връзка с разпространението на вируса.

#ебола #Африка #САЩ #Либерия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »