Служебно правителство въобще не е нужно

Служебно правителство въобще не е нужно
A A+ A++ A

Този цирк, който се разиграва цялата тази седмица сме го гледали сума ти пъти и показва само едно - няма никаква нужда от служебно правителство в Република България. Ето защо тази част от конституцията просто трябва да отпадне и вместо него да остане понятието "правителство в оставка". Петдесетина души стават измислени "звезди" за петдесетина дни и имат по около петдесетина минути телевизионно време и още около петдесетина "искрящи реда" в биографиите си.

Ясно е, не само според Уинстън Чърчил, че демокрацията е трудна система, но все пак по-добра досега не е измислена. Но това съвсем не означава, че точно тази трудна система не трябва да се усъвършенства, за става по-добра, по-смислена и по-разумна вече с всяка изминала година. Още повече във време, когато политическите партии започват тотално да се обезличават и един не чак толкова отдалечен ден, ще бъдат заменени от лидерите на социалните медии, които успеят да защитят точно там своите печеливши бизнес концепции.

Най-малкият проблем обаче в този казус с никому ненужното служебно правитество са парите - вероятно няколко милиона - които ще бъдат хвърлени като от прозорец на вятъра всички тези петдесет-шейсет дневни чиновници да печатат визитни картички, да правят промени по кабинети, да се заселват в правителствените резиденции... В бедните държави парите никога не са били проблем, защото те точно затова са бедни.

Но четири правителства за малко повече от година са ни вече твърде множко и най-важната пакост, която всяка служебно правителство нанася е невъобразимия хаос в цялата админстрация, тоталните персонални смени с хора, които след два месеца ще излетят от системата. И за малките в детските градини е ясно, че на практика държавата е спряла да работи от година насам, а сега прези тези два месеца съвсем ще блокира в очакване на следващата вълна уволнения и назначения. Представете си часовник, която спира по някое време, тръгва когато си иска и поради това, когато го навият до край (в началото на мандата) той просто е клеясал и отвикнал да измерва времето. Точно това се случва и с админстрацията в тези дни, и точно това ще продължи поне до края на октомври.

И защо всичко това? Настина заради 50-тина биографии обогатени с някоя престижна държавна (макар и краткосрочна) длъжност. Подготовката на едни избори спокйно може да се направи и от всяко едно правителство в оставка, което на всичко отгоре, колкото и дълго да е било на власт, спокойно ще може да си довърши започнатите проекти, да се отчете пред избирателите, пред парламента и да сдаде администрацията на тези, които са спечелили изборите и са успяли да направят правителство.

Служебното правителство означава само едно - повече хаос, повече аматьори във властта, които (не че е чак толкова трудно) няма да успеят да се научат да взимат най-добрите решения. И както се изрази един от новите ни служелбни министри, вече не помня кой, още на десетата минута след назначението си, първата им работа ще бъдат да научат къде са тоалетните в министерството.

А както е тръгнало - и ако не могат да взимат точни и адектватни решения, може да си помислят, че там са им кабинетите.

 

#правителство #служебно #тоалетна #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"