Президентът на Ирак подаде оставка

Президентът на Ирак подаде оставка
Малики подаде оставка като премиер на Ирак. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Ирак Нури ал Малики обяви оставката си и изрази подкрепа за новия ръководител на правителството. Преди това неговият говорител Али Мусави заяви, че Малики ще оттегли претенциите си срещу президента и ще подкрепи назначения министър-председател.

Предния ден Нури ал Малики заяви, че няма да подава оставка, за да защити правата на своите избиратели и да запази страната. По този начин той отново оспори решението на президента Фуад Масума за назначаването на Хайдер ал Абади за министър-председател на страната.

"Съставът на правителството ще се съхрани и няма да се променя до този момент, докато няма решение на Федералния съд", добави той.

В условията на остра политическа криза в понеделник президентът Фуад Масума възложи на заместник-председателя на Народното събрание Хайдер ал Абади да сформира правителство. Според конституцията, новият кабинет трябва да бъде готов до 30 дни.

Нури ал Малики обаче се обяви против назначаването на Ал Абади и смяташе да обжалва решението в съда. Той продължи да изпълнява функциите на правителствен ръководител.

Светът реагира положително на новината. Ръководителят на мисията на ООН в Ирак Николай Младенов приветства решението на Малики.

„Решението на Малики да позволи формирането на ново правителство, за да се продължи без по-нататъшно забавяне, демонстрира държавническо чувство и ангажираност към демократичния процес и конституцията", каза Младенов.

Белият дом също приветства оттеглянето на Малики, определяйки го като „още една огромна крачка напред” в обединението на страната, която заплашва да се разпадне на фона на джихадистката офанзива и политическите борби.

"Ние приветстваме премиера Малики за решението му да подкрепи номинирания за негов приемник Хайдар ал-Абади в усилията му да формира ново правителство в съответствие с иракската конституция", заяви съветникът по националната сигурност Сюзън Райс, след като Малики обяви оставката си.

#Ирак #Нури ал Малики #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »