Александър Велики ли лежи в гробницата в Амфиполис?

Александър Велики ли лежи в  гробницата в Амфиполис?
A A+ A++ A

Мнение на проф. Божидар Димитров, директор на НИМ

Откритието на огромната гробница край развалините на град Амфиполис (в устието на Струма) възбуди духовете в Гърция. Археолозите бяха почетени с посещение на министър-председателя на републиката Самарас. Тъй като гробната камера все още не е проучена, гръцките археолози не са се изказали кой е погребаният в импозантната гробница. Предположенията, че това е малолетният син на Александър Македонски и съпругата му Роксана, са на възторжени любители на сензацията.

Възбудиха се духовете и в Скопие. Както е известно, от 7-8 години там се извършва самовъзродителен процес. „Македонците” от Повардарието вече не са някакви особени славяни, различни от българите, а преки потомци на античните македони. Ерго - и на Филип и Александър Македонски. Авторът на тази „теория”, проф. Паско Кузман, станала държавна доктрина, заявил за скопските медии, че Амфиполис е на антична македонска територия, следователно новооткритата гробница е част от културно-историческото наследство.

Да, ама не. Античните автори до един твърдят, че в Амфиполис и около него живее особено силното тракийско племе едони. Те провалили в първите десетилетия на V в. пр. Хр. два опита на атиняните да основат град- колония на това място. Особено тежко било поражението в 460 г. пр. Хр. Атиняните стоварили десант от 10 000 младежи. Едоните ги разбили до последния човек в битката при Драбеск. През 437 г. атиняните влезли все пак в преговори с едоните и мирно основали град. Договорът, чиито подробности не знаем, почивал на взаимната изгода от търговията с дървен материал, жито, месо, злато и сребро. Амфиполис бързо се превърнал в процъфтяващ град. Любопитно е, че на стената на църквата „Св. Зосим” в Созопол (древна Аполония) е зазидана красива мраморна плоча на амфиполитянка, омъжена за аполониец. Смесените бракове в елита улеснявали бизнеса и затвърждавали мира. Рожба на такъв брак бил и Тукидит, смятан за първия академичен историк в света. По време на Пелопонеската война той тръгнал с малка ескадра от Тасос, да помогне на обсаждания от спартанците Амфипол. Закъснял, поради лошо време, и спартанците превзели Амфипол. Наказали го с 20-годишно изгнание. Тукидит отишъл при баба си, тракийската принцеса Хегесапила, в планина над Амфиполис. Тя го изхранвала с доходите от сребърните и златните рудници, а той седял и пишел история. Ех, места за всеки историк, включително и за съвременните. Казват, че всяка сутрин баба му носела по чаша топло мляко, галела го по главата и му викала: „Пиши, пиши, сине, в писането ти е талантът, политиката не е за тебе”.

Разбира се, антична Македония превзела Амфиполис при голямото си разширение (до устието на Дунав и река Инд в Индия), но той си останал трако-гръцки град. След редица перипетии градът бил загинал завинаги към 629 г. под ударите на авари, славяни и българи. Членове на античния македонски елит действително се отбелязват в източниците около ІV–ІІІ в. пр. Хр. в този град. Така че възможностите за погребания в гробницата са поне три – виден тракийски владетел на племето едони, богат гръцки политически деец или пълководец на Александър Македонски.

#Гърция #Македония #Александър Македонски #гробница #Амфиполис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »