Даниел Митов: Кризата в Ирак ни заплашва директно

Даниел Митов: Кризата в Ирак ни заплашва директно
A A+ A++ A

Кризата в Ирак надхвърля хуманитарното измерение и директно заплашва сигурността на външните граници на Европейския съюз, включително на България, с високия си бежански потенциал. Това заяви служебният министър на външните работи Даниел Митов в първото си участие в заседание на Съвет „ Външни работи", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Извънредната среща на външните министри на 28-те в Брюксел бе свикана за обсъждане на кризите в Ирак и Украйна и на епидемията от ебола в Западна Африка.

Министрите единодушно подкрепиха оръжейните доставки за кюрдските сили в Северен Ирак, които се сражават със сунитските джихадисти от „Ислямската държава", предадоха АФП и „Ройтерс”, като се позоваха на дипломати. Отделните страни да предоставят военна помощ в съответствие със своите възможности и национални законодателства.

„Европейският съюз приветства факта, че някои държави ще удовлетворят молбата на властите в кюрдския автономен регион в Северен Ирак да получат оръжия”, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от „Ройтерс”. Той отбеляза, че с колегите си от ЕС са имали дълга дискусия и повечето от тях са изразили позиция, че съюзът трябва да поеме своите отговорности в Ирак.

„Някои страни няма да изпратят оръжия поради законови ограничения или недостатъчни запаси”, каза Щайнмайер. Той посочи, че източноевропейски страни членки вероятно ще доставят муниции и друго военно оборудване. Щайнмайер ще пътува до Ирак, за да попита местните власти какво очакват от Европа, и едва тогава Германия ще вземе решения за помощта, която ще отпусне.

Външните министри освен това се разбраха да помислят как да бъде попречено на „Ислямската държава" да печели от продажбата на петрол. Те изразиха безпокойство от „ужасяващата хуманитарна ситуация" и масовото преселение на цивилни в резултат на действията на „Ислямската държава" в Ирак и Сирия и призоваха за бързо разследване на нарушенията на човешките права в двете държави от страна на джихадистите, като допуснаха, че част от тях може да са престъпления срещу човечеството. Външните министри от ЕС призоваха за формиране в Ирак на правителство, което да включва всички групи от населението.

Извънредният съвет определи едностранните действия на Русия в Украйна като грубо нарушение на международното право. „Русия носи отговорността за случващото се в Източна Украйна, но също така е необходимо Киев да съгласува с ЕС санкциите, които предприема срещу Москва, тъй като те могат да имат негативни последици за държавите-членки”, заяви българският представител Даниел Митов в своето изказване.

Първите дипломати на страните-членки призоваха изпращането на всякаква хуманитарна помощ да става в съответствие с международното право и принципи и със съгласието на украинската страна.

Ще бъде направена подробна оценка на последствията от наложената от Русия забрана за вноса на селскостопански продукти от ЕС. Подчертано бе приоритетното значение за ЕС на сигурността на газовите доставки през Украйна.

Външните министри изразиха дълбока загриженост във връзка с продължаващото насилие в Либия и опустошителните последици за цивилното население. Те подкрепиха посредническите усилията на ООН за прекратяване на кръвопролитията и призоваха новоизбрания либийски парламент да изпълни своята роля в създаване на условия за политически диалог с участието на всички страни в конфликта.

Министрите приветстваха примирието в Ивицата Газа от 11 август и подкрепиха посредническите усилия на Египет. Те призоваха за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до Газа за справяне с тежката хуманитарна ситуация на палестинско население и разоръжаване на всички терористични групировки в Ивицата.

#Ирак #криза #сигурността #ЕС #Даниел Митов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"