"Форбс": Защо КТБ, която е под надзора на БНБ, не си плати дълговете?

"Форбс": Защо КТБ, която е под надзора на БНБ, не си плати дълговете?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На Корпоративна търговска банка бе позволено да не погаси свой заем и това повдига въпроси доколко може да се има доверие в българските власти. Некоректното отношение към депозитарите поставя под съмнение ангажираността на тези власти с отговорностите на членството в ЕС. А увеличаващите се свидетелства, че Българската народна банка е едновременно некомпетентна и политически зависима, поставят под съмнение стабилността на банковата система в България, пише Франсис Копола от списание "Форбс".

Статията на Копола е озаглавена "Българската банкова катастрофа". В материала се цитира близък до Цветан Василев източник, който предупреждава, че крайната цел на хората зад провала на КТБ е да дестабилизират българската банкова система, да разрушат валутния борд и да предизвикат повторение на финансовата криза от 1996 г. и хиперинфлацията.

Авторът на статията посочва мнението на проф. Стив Ханке, който също изрази притеснение, че валутният борд може би е изложен на риск, ако проблемът с КТБ не бъде решен бързо, в идеалния случай чрез банкрут и загуби за притежателите на облигации и на вложителите. Според авторката финансов колапс в България би бил бедствие за Балканите като цяло и ЕС трябва да се намеси.

"Как е възможно банка, която е поставена под надзора на централната банка, да не си плати дълговете. Докато банката не бъде рекапитализирана или обявена в несъстоятелност, работата на БНБ е да гарантира, че тя разполага с ликвидни средства, за да изпълнява задълженията си. Твърденията, че КТБ няма достатъчно активи, за да допълни помощта на централната банка са просто невероятни. Фактът, че беше разрешено на КТБ да не погаси задълженията си по облигации е чисто и просто нехайство от страна на централната банка", категорична е Копола.

Източник: БГНЕС

#БНБ #КТБ #България #ЕС #Цветан Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници