Няма да има проблеми с газовите доставки за България, увери Йотингер

Няма да има проблеми с газовите доставки за България, увери Йотингер
Еврокомисарят заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да се стигне до най-тежкия сценарий да спрат доставките на газ за България заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов на среща в Брюксел.

Вицепремиер Захариева изтъкна, че ако се стигне до евентуално спиране на доставките, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Тя заяви, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Гюнтер Йотингер увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти бяха сред основните теми обсъждани в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Еврокомисарят заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.

Относно проекта „Южен поток” българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура.

Комисар Йотингер приветства това решение и заяви, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.

Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство.

 

#Южен поток #Васил Щонов #Екатерина Захариева #Брюксел #Гюнтер Йотингер #газови #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"