Борисов не е превишил правата си в случая с Чакъра

Борисов не е превишил правата си в случая с Чакъра
A A+ A++ A

Наказателното производство за смъртта на Тодор Димов Тодоров - Чакъра е прекратено, защото "нарежданията на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов са били в съответствие със закона, след като Чакъра направил опит да убие полицаи". Това се казва в постановление на прокуратурата.

Производството е прекратено, защото действията на командосите и полицейските служители при опита за задържане на Чакъра в края на 2003-та година са били "обществено необходими и всъщност единствените възможни“ съгласно разпоредбите на Закона за МВР".

Прокуратурата констатира съответствие между характера и степента на извършваното престъпление от Тодоров и предприеманите от полицията мерки.

Тодор Тодор-Чакъра е убит на 11 декември 2003 г., след като стреля по полицаите, обсадили вилата му. Къщата се намира на 500 м от известния паркинг "Голяма Гергана" на път Е-80 в района на Харманли. Съден е за незаконно притежание на оръжие, крал е животни, склонявал е към проституция. През 2003 г. има влязла в сила 2-годишна присъда, но не е в затвора, затова полицаи отиват да го арестуват в рамките на операция "Белезници" 3.

Иван Петров, директор на РДВР-Хасково тогава, казва през 2003 г., че по заповед на главния секретар Бойко Борисов къщата е обстрелвана с гранатомет. Според Петров целта на стрелбата с гранатомет била да се предизвика голяма вибрация и ако има закачени гранати, да паднат и да се обезвредят. Тогава Петров разказва, че полицаите са водили преговори с Чакъра с мегафон.

#Чакъра #МВР #Бойко Борисов #прокуратурата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"