Сменят шефа на военното разузнаване?

Сменят шефа на военното разузнаване?
"Няма да допуснем сътресения в службите", заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Снимка: fakti.bg
A A+ A++ A

Няма да допуснем сътресения в службите. Това заяви по БНР служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов във връзка с информациите за евентуална смяна на шефа на Военното разузнаване Веселин Иванов.

„Иванов в момента е в домашен отпуск. Много по-важно за мен е службата да работи ефективно, заедно с партньорските служби, поради усложнената среда за сигурност около Украйна, Черноморския регион, Ирак, Сирия, Афганистан. В този контекст няма да има никакви сътресения в службите, заяви военният министър.

Министърът обясни, че е предприел стъпки за излизане от управителните съвети на двете сдружения, в които участва, във връзка със срока, който служебният премиер даде на министрите да изчистят ангажиментите си към неправителствени организации.

От думите на министъра стана ясно, че има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО, в размер на 15 млн. лв. "Проблемът произтича от 100 млн. лв. намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч под изискуемите 2% за ефективно членство в Алианса. Моделът в НАТО е изключително гъвкав. Там страните се поканват да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи. Ако някоя от страните няма възможност да внесе парите, други страни внасят част от своя членски внос. Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО", посочи министър Шаламанов.

Страната ни има и задължения към Русия за поддръжка на военна техника. Според военния министър плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити.

#Велизар Шаламанов #министърът #организации #НАТО #Русия #Украйна #Черноморския регион #Ирак #Сирия #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници