1,45 млрд. лв. раздадени от БЕХ, НЕК-най-зле

1,45 млрд. лв. раздадени от БЕХ, НЕК-най-зле
1,45 млрд. лв. стигнаха кредитите и търговските вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към дъщерните му компании. Снимка: www.cashunclaimed.com
A A+ A++ A

1,45 млрд. лв. стигнаха кредитите и търговските вземания на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към дъщерните му компании, показва междинният отчет на холдинга за първото полугодие на тази година.

83 % от тази сума, или 1,2 млрд. лв., се падат на най-закъсалата компания в холдинга – НЕК. Сумата е получена по общо 7 договора между БЕХ и НЕК. На 14 юли с решение на борда на холдинга те са обединени в един общ договор за кредит, който чака одобрение от министъра на икономиката и енергетика, в случая – от служебния министър Васил Щонов. Договорът е със срок от 10 г., гратисен период на главницата от 4 месеца и лихва 4,49 на сто, се посочва в отчета на БЕХ.

Останалите 232 млн. лв. до 1,45 млрд. лв. са търговските вземания отново от свързани лица. БЕХ има да си получава и 319 млн. лв. от "Топлофикация София" като в сравнение със същия период на миналата година тази сума е скочила с над 130 млн. лв. Увеличението се дължи на закупените от БЕХ през първото полугодие вземания на "Булгаргаз" от столичното парно за около 120 млн. лв.

Най-закъсалата компания в рамките на холдинга остава НЕК. Сериозно подобрение се отчита за "Булгаргаз", но не без помощта на изкупените от БЕХ дългове на "Топлофикация София". Газовият доставчик е на плюс с 42,3 млн. лв. при печалба от 2,6 млн. лв. за шестмесечието на 2013 г.

#Булгаргаз #БЕХ #НЕК #Топлофикация София #Васил Щонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »