Жители на Мизия на протест, ще бойкотират изборите

Жители на Мизия на протест, ще бойкотират изборите
Прокуратурата все още не е установила причината за наводнението в Мизия.Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жители на Мизия, пострадали от наводнението, излязоха на протест. Те настояват за бърза реакция от страна на институциите, за да се възстановят съсипаните им домове. Заканиха се да бойкотират предстоящите избори, ако не им се обърне внимание.

След бедствието домовете на 1200 души са негодни за живеене. Две трети от наводнените близо 700 къщи подлежат на основен ремонт, а 103 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата все още не е установила причината за наводнението в Мизия.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 02-03.08.2014 г., в Мизия, по непредпазливост е причинил наводнение и с това е изложил на опасност живота и имота на другиго, като от горното е последвала смърт и значителни вреди.

Причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне, а именно – количества валежи, релеф на водосбора на р.Скът, техническото състояние и стопанисването на язовирите по нейното поречие, състоянието на речното корито и др., съобщиха от прокуратурата.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и други институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие, заявяват още от прокуратурата.

#жители #Мизия #излязоха #протест #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »