Оставиха в ареста двама от групата за сирийски паспорти

Оставиха в ареста двама от групата за сирийски паспорти
A A+ A++ A

Организаторите на групата, изработвала фалшиви сирийски паспорти в Пловдив - Георги Иванов и Христо Лозов остават в ареста, реши днес Пловдивският районен съд. На останалите е определена парична гаранция по 3 000 лева.

Георги Иванов и Христо Лозев остават на топло, тъй като имат присъди и има достатъчно данни, че са основни организатори и активни участници в престъплението, за което са привлечени като обвиняеми. Доказателства за съучастието на другите също са събрани, но те имат чисто минало, няма опасност да се укрият и извършат друго престъпление.

Срещу шестимата, задържани на 23 август в момент на отпечатване на фалшиви сирийски паспорти, са повдигнати обвинения по чл. 308 ал. 7 от Наказателния кодекс.

От материалите по делото се вижда, че схемата се е простирала на териториите на Брацигово, Карлово и Пловдив. Шестимата са изготвили, държали и укривали материали, предмети и оръдия, за които са знаели, че са предназначени и са послужили за съставяне на неистински официални документи – чуждестранни сирийски документи за самоличност с цел имотна облага.

Както обяви преди дни в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, групата е изработвала фалшиви сирийски паспорти, с които е застрашила националната сигурност.

Днес адвокатите на подсъдимите поставиха под въпрос заплахата за националната сигурност, а обвинението на прокуратурата е за документно престъпление. Ако се появят данни за друго, каза наблюдаващият районен прокурор Ингилизов, делото може да бъде пренасочено към Специализираната прокуратура.

Сред обвинените, които днес се разминаха с парична гаранция, е Аспарух Щерев- Паро, един от най-добрите печатари в Пловдив, доскоро шеф на голяма пловдивска печатница. И той, и останалите, признати за помагачи - Цветан Бабаджанов, Пею Марков и Танчи Иванова са с чисто съдебно минало.

 

#Пловдив #съд #фалшиви сирийски паспорти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"