Съдът реши: Ремонт в центъра на София ще има (галерия)

Съдът реши: Ремонт в центъра на София ще има (галерия)
A A+ A++ A

Висшият административен съд (ВАС) спря окончателно обжалването на конкурса за благоустройството на част от центъра на София.

Магистратите потвърдиха победителите в I зона (от Орлов мост до ул. „Граф Игнатиев") и IV зона (пространството между градинката на „Кристал", БАН и храм-паметника „Св. Александър Невски"). Това са фирмите „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" и „А.Д.А.", съобщи за „Преса" Елена Ангелова от общинската дирекция „Архитектура и градоустройство".

Премираните задания и в четирите зони бяха обжалвани от загубилите надпреварата участници първо в КЗК, а след това и във Висшия административен съд.

Съдът връща проектите за втора и трета зона (между улиците „Граф. Игнатиев" и „Шишман" и между Градската градина и площад „Александър Батенберг") на етап разглеждане от техническа комисия. Тя ще се събере на 5 и 6 септември и ще реши кои от тях да останат в състезанието. Журито ще заседава от 12 септември и до 20-и ще излезе със становище кои са новите победители в двете зони, обясни Ангелова.

Проектантите трябва да приключат работа до 21 август 2015 г. С окончателните проекти ще се кандидатства по ОП „Региони в растеж" за 100 млн. лв. Те ще бъдат вложени в цялостното обновление на центъра и трябва да бъдат усвоени най-късно до 2020 г.

Така след три години София ще има освен жълти и символични „златни павета", излети от масивен бронз, с имената на героите си, които ще бъдат вградени около храм-паметника „Св. Александър Невски". Нощем пък колонада от светлини ще огрява най-известния храм в държавата. Тя ще е по подобие на осветлението, монтирано по площадите „Свети Петър" в Рим и Казанския събор в Петербург. Паркингът с депутатските лимузини ще слезе под земята около храма.

Коритото на Перловската река ще бъде повдигнато с метър, пред националния стадион ще има кръгово кръстовище, а от Орлов мост до бул. „Драган Цанков" ще има Алея на славата.

#София #център #конкурс #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"