Вложители в КТБ спряха движението по Царя, упрекнаха президента

Вложители в КТБ спряха движението по Царя, упрекнаха президента
A A+ A++ A

Протестиращи вложители в затворената Корпоративна търговска банка спряха движението по столичния бул. „Цар Освободител” пред сградата на Народното събрание, за да привлекат внимание към исканията си.

Гражданският протест е срещу действията на централната банка, водещи КТБ към изкуствен фалит. Недоволните носеха лозунги „Искров, ще те държим лично отговорен” и „ БНБ – Бездействие и наглост”.

Начело на шествието мъж издигаше плакат с надпис „Върнете доверието в българските банки, върнете доверието в държавата” върху трикольора.

Протестиращите скандираха „Мафия”, „Върнете ни парите”, "Порожанов, засрами се! Не ни подхвърляй трохи!".

Засилено полицейско присъствие имаше около президентската институция, БНБ и Народното събрание.

Пред БНБ протестиращите поискаха отваряне на банката и скандираха отново "Оставка" и "Затвор".

По повод на изказването на служебния финансов министър Румен Порожанов, че е възможно да се даде достъп до 500 или 1000 лева от депозитите, участници в протеста коментираха, че това е гавра с вложителите.

"Не мога да си представя как в 21 век в България могат да се изправят и да ни говорят да си вземем от собствените пари по 500 лв.", каза пред камерите една от протестиращите, Павлина. Жената обясни, че има рядка болест и лекарствата й на месец струват между 300- 500 лв.

"Порожанов да се оттегли, не може да се справи. Това са шепа некадърници", каза тя и добави, че е доцент доктор на науките, събирала спестяванията си с 38 години работа. Оцелява благодарение на съпруга си и дъщеря й в чужбина, която изпраща пари.

Сред протестиращите бе и бременната в 7–ми месец жена, която също успява благодарение на човека до себе си, но и при нея всичките й пари са в КТБ. Жената е категорична, че невинни в ситуацията няма и това е една колективна вина на много институции, сред тях и прокуратурата.

Вложители негодуват и по повод на изказването на президента Росен Плевнелиев, че КТБ е изолиран случай. Срамота за един президент да заеме позиция, която да не е в подкрепа на неговия собствен народ, казаха протестиращи. "За кого работите, г-н президент?", питаха други и заявиха, че Плевнелиев не е техният президент и че той самият е изолиран случай.

#Корпоративна търговска банка #КТБ #БНБ #протестиращи #вложители #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"