ЦИК: Невъзможен е „костинбродски сценарий“ на изборите

ЦИК: Невъзможен е „костинбродски сценарий“ на изборите
Ще бъдат предприети съществени мерки за нарушаването на мълчанието в деня за размисъл. Снимка: government.bg
A A+ A++ A

„Костинбродски сценарий“ на изборите е невъзможен. Това заяви Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК, след среща на ЦИК и СЕМ със служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Тя коментира, че повтарянето му е невъзможно, защото, по думите й, „Изборният кодекс е заложил всичко важно да бъде печатано в БНБ, а се знае степента на сигурност на тази печатница“.

Ще бъдат предприети съществени мерки за нарушаването на мълчанието в деня за размисъл.

Като проблемни за ЦИК бяха откроени т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота, като Комисията ще бъде активна в противодействието на тази медийна практика. От ЦИК подчертаха и отговорността на всички медии, не само на обществените, да бъдат ангажирани в разяснителната кампания за изборите. Комисията осъществява също така контрол по отношение на публикуването в законовите срокове на тарифите за предоставяните от медийните доставчици услуги.

„Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания“, категорична беше Мария Стоянова, член на СЕМ.

СЕМ ще засили мониторинга по време на кампанията, а в деня за размисъл институцията ще бъде особено бдителна, за да не бъдат нарушени правата на избирателите. По думите на члена на СЕМ, поуките от „Костинброд“ са направени и аналогичен случай няма да се повтори.

#ЦИК #сценарий #СЕМ #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"