Правозащитникът Николай Кобляков под домашен арест в София

Правозащитникът Николай Кобляков под домашен арест в София
A A+ A++ A

Руският правозащитник Николай Кобляков, който бе задържан на летището в София по искане на Русия чрез Интерпол, от вчера не може да излиза от дома си без прокурорско разрешение.

Пред БНР Кобляков заяви: „Сега съм поставен в апартамент под наблюдение, и по-точно под домашен арест. Преди бях свободен в границите на България, а сега трябва да стоя само в един апартамент. Не мога да изляза от него без разрешението на прокурора. И това важи за всяко излизане и за всяка покупка, която искам да направя“.

На въпрос дали е бил търсен от руските власти по-рано, тъй като обвинението за измами с външнотърговското дружество „Станкофранс“ датира от 2004 година, правозащитникът отговори: „Разбира се, че не. И това е наистина странно, тъй като, ако погледнете в интернет страницата на асоциацията „Свободна Русия“, на която съм активен член, ще видите, че тя е създадена като гражданско движение през 2011 година. Официално тя беше регистрирана през май 2012-а. Това дело срещу мен започна през октомври същата година - 8 години след извършването на предполагаемото престъпление, но пък 3 месеца след регистрирането на асоциацията“.

Асоциацията „Свободна Русия“ е създадена и работи във Франция.

Николай Кобляков е активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение за човешки права Russie-Libertés („Свободна Русия“) и основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора. Името му се свързва с кампанията в защита на момичетата от „Пуси райът“.

Николай Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. при кацането му с полет от Париж. Той бе освободен от ареста на 1 август със забрана да напуска страната в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията.

Официално обвинението срещу правозащитника е във връзка с издадена от Интерпол Европейска заповед за арест (червена бюлетина) за извършване на криминално престъпление „мошеничество в особено големи размери“ през 2004-2005 г.

Задържането на Кобляков предизвика остра обществена реакция заради съмнения, че обвиненията срещу него са  политически мотивирани. Веднага след ареста защитници на човешките права протестираха пред френското посолство в София и българското посолство в Париж. До момента близо 22 000 души са подписали и онлайн петиция срещу екстрадицията на Кобляков в Русия.

В защита на руския активист застават едни от най-големите френски неправителствени организации за защита на човешките права Amnesty International Франция и ACAT, както и самата „Свободна Русия“, чийто член е Кобляков.

„Николай Кобляков е активен член на Russie-Libertés и ако бъде екстрадиран в Русия, може да стане жертва на несправедлив процес и политически обоснована присъда заради своята активност“, допълва Алексис Прокопиев, председател на гражданското сдружение Russie-Libertés.

„Потисничеството на Русия драматично се засилва през последните няколко години“, посочва Женевив Гариго, председател на Amnesty International Франция. „Защитници на човешките права са преследвани за изфабрикувани престъпления, за които получават тежки присъди след несправедливи процеси.“

#Николай Кобляков #Русия #Интерпол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници