Отпускат 1,8 млн. лв. за борба с болестта „син език”

Отпускат 1,8 млн. лв. за борба с болестта „син език”
инистерският съвет ще гласуват 1,8 млн. лв. за дейности, свързани с борбата със заболяването „син език”. Снимка: nivabg.com
A A+ A++ A

Министерският съвет ще гласуват 1,8 млн. лв. за дейности, свързани с борбата със заболяването „син език”, стана ясно след пресконференция на заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов. Към днешна дата само 7 области в страната са чисти от болестта, което означава, че от тези области могат да търгуват с живи животни.

Към 1 септември броят на загиналите от болестта овце е близо 6500, ситуацията при козите и говедата не е толкова сериозна.

Според Костов, основният въпрос, който остава с неясен отговор е, защо след като съобщенията за наличието на болестта „син език” в Гърция е качено в сайта на Международното бюро по епизоотии в Париж на 15 май, няма коментирани мерки за недопускане на болестта у нас.

Според Костов болестта все още върви нагоре, но добрата новина е, че при стадата, в които има болни животни, броят на животните, които умират, вече намалява.

Заместник-министърът съобщи, че Румъния също е засегната от болестта и най-вероятно тя е дошла от нас. Сред дивите животни най-засегнати от синия език са муфлоните.

#син език #Париж #Гърция #Костов #Георги Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »