"Радецки" гордо акостира на русенския бряг (галерия)

"Радецки" гордо акостира на русенския бряг (галерия)
A A+ A++ A

Корабът-музей "Радецки" акостира на русенския бряг, след като претърпя извънпланов ремонт в местната  корабостроителница.

Легендарният плавателен съд ще остане няколко дни, за да бъде разгледан от русенци и гостите на града, след което с влекач на параходство "Българско речно плаване"

ще се завърне обратно в Козлодуй

Ремонтът се е наложил заради високия воден стоеж на Дунава, разказа капитанът на "Радецки" Божин Божинов. По време на разходка се е повредило дясното гребно колесо, тъй като някои от влачените от реката дънери е бил засмукан от гребните колеса.

Наложило се "Радецки" да изчака доста с ремонта, тъй като преди него имало още четири кораба с подобни проблеми, предизвикани от придошлите води на Дунав.

Средствата за ремонта в размер на 30 000 лв.

са били отпуснати от АЕЦ "Козлодуй", тъй като Министерството на културата няма пари.

Именно атомната централа финансира и предишния цялостен ремонт на "Радецки" през 2012 г., който отново бе направен в Русе. Сега корабът-музей е напълно готов да поднови едночасовите разходки в акваторията на пристанището в Козлодуй след завръщането си.

През миналата година "Радецки" е бил разгледан от около 15 000 души, направени са и около 40 разходки.

Желанието на ръководството на кораба-музей, който е и в списъка на 100-те национални обекта, е да се направи нова реплика на "Радецки", която да може да плава самостоятелно и да пътува по цялото протежение на Дунава.

#кораб #ремонт #Русе #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"